Genomineerd voor Beste Groninger Boek!
Een Deftig Huys met een fraay Hoff – De geschiedenis van een oud Gronings huis en het omringende havenkwartier
De oudste zeehaven van Groningen, de Noorderhaven, was via het Reitdiep met vele verre streken verbonden. Het aangrenzende stadsdeel, begrensd door Werfstraat, Grote Leliestraat, Zoutstraat en Havenstraat was eeuwenlang een bedrijvige havenbuurt. Een Deftig Huys met een fraay Hoff beschrijft de interessante geschiedenis van dit havenkwartier.
In de achttiende eeuw gaf een ondernemende Fries opdracht om in dit gebied zijn fabriek te bouwen, een grote raffinaderij voor West-Indische rietsuiker. In de tegenoverliggende hof liet hij een huis bouwen waar hij woonde tot hij stil kon gaan leven op een buitentje in de provincie. Centraal in het boek staat de geschiedenis van het monumentale raffinadeurshuis gebouwd in 1734 en vergroot in 1787. Het huis overleefde in de jaren rond 1970 ternauwernood sloopplannen van de gemeente Groningen voor de aanleg van een brede verkeersader door de oude stad. Toen die plannen niet doorgingen, werd het huis door de huidige eigenaren met liefde gerestaureerd.
De schrijver vertelt ook uitvoerig de geschiedenis van de omringende bebouwing: de werven, het provinciale tuchthuis, de zoutziederij, de molen, de herbergen en de suikerraffinaderij en ook vertelt hij wie daar woonden en werkten. Hij beschrijft de grote veranderingen rond het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw toen een groot deel van de bebouwing verdween om plaats te maken voor twee nieuwe straten, woningen, fabrieken en een Bank van Lening.
Het prachtig vormgegeven boek op groot formaat bevat meer dan 400 historische afbeeldingen, topografische kaarten en foto’s.