50 jaar Lewenborg
Dit fraai vormgegeven boek schetst een compleet beeld van de Groningse wijk Lewenborg. In de eerste hoofdstukken van 50 jaar Lewenborg beschrijven Beno Hofman en Kirsten Otten de historie van het gebied waar later Lewenborg verrijst, de planfase rond de aanleg en de opbouw van de wijk. Daarna wordt de wijk thematisch beschreven, met aandacht voor onder andere de winkelstand, scholen, bewonersplatforms, recreatie, sport, cultuur en recente ontwikkelingen. Speciale aandacht is er voor het Gezondheidscentrum Lewenborg.
Eind jaren zestig, wanneer in het hele land op grote schaal nieuwbouwwijken verrijzen, ontwikkelt de stad Groningen plannen voor de wijk Lewenborg. Het is de tijd dat nieuwe ideeën over stadsplanning opkomen, met kleinschaligheid, geborgenheid en de menselijke maat als uitgangspunten. In 1971 start de bouw van de eerste woningen en een jaar later krijgen de eerste bewoners hun sleutel. Onder invloed van stedenbouwkundige Jan Sterenberg, ‘ecotect’ Louis Le Roy en wethouder Max van den Berg ontstaat een wijk waarin veel aandacht is voor het ‘woonmilieu’: autoluwe woonerven, veel groen, speelplaatsen, kunst in de openbare ruimte etc. Bijzonder is dat toekomstige bewoners al in de planfase zijn betrokken en bewonerscommissies altijd volop inspraak hebben gehouden.
De wijk wordt in 1979 als voltooid beschouwd. Nadat Lewenborg steeds vaker negatief in het nieuws komt, wordt er in de jaren negentig begonnen met wijkvernieuwing. Dankzij de inspanning van velen lukt het om de wijk te veranderen in de unieke, groene en diverse wijk die het nu is.
‘50 jaar Lewenborg’ wordt een fraai vormgegeven boek op groot formaat (23 x 32 cm) met maar liefst 224 pagina’s. Rijk geïllustreerd met veel oude en nieuwe foto’s, kaartmateriaal en prenten. Hoofdrolspelers bij de ontwikkeling van de wijk worden uitgelicht en wijkbewoners vertellen over hun leven in de wijk. Verder is er aandacht voor het multiculturele karakter van de wijk en de nieuwste ontwikkelingen.