Nieuw!
De herinnering aan Kamp Westerbork
Een uitgave van In Boekvorm Uitgevers in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork
In het onlangs afgesloten themajaar De herinnering aan kamp Westerbork stonden de vele verschillende betekenissen centraal die het kamp heeft gehad voor de miljoenen bezoekers sinds haar oprichting in 1983. Via historische voorwerpen, beeldende kunst, fotografie, audiovisuele fragmenten of andere interpretaties verbeelden acht gastconservatoren hun connectie met het verleden van kamp Westerbork.
Op 13 maart 2024 heropent Herinneringscentrum Kamp Westerbork de expositie De fotograaf van kamp Westerbork, samengesteld door fotograaf Sake Elzinga. Hierin brengt hij een ode aan ‘kampfotograaf’ Rudolf Werner Breslauer, die tussen 1942 en 1944 met zijn gezin in kamp Westerbork gevangen zat. In de vernieuwde opstelling zal bijzondere aandacht zijn voor de familiealbums van het gezin Breslauer, die Elzinga bij aanvullend en verdiepend onderzoek heeft kunnen gebruiken.
Gelijktijdig presenteert het museum de tentoonstellingscatalogus De herinnering aan kamp Westerbork. In dit boek worden de perspectieven die door de conservatoren verbeeld zijn nader belicht door experts van het Herinneringscentrum en door gerenommeerde nationale en internationale wetenschappers en journalisten. Het is een boek vol verhalen en evenzoveel verschillende zienswijzen, ondersteund door oud en nieuw beeld waaronder de foto’s van Breslauer en Elzinga. Verhalen ingekleurd met de schilderijen en kunstwerken uit de tentoonstellingen, zoals het kleurrijke knopenmonument van Jeroen Krabbé waaraan zoveel kinderen meewerkten. Deze met zorg samengestelde bundel maakt duidelijk dat kamp Westerbork een plek van betekenis is en blijft, ook voor nieuwe generaties.